Μας ρώτησες και απαντήσαμε!

Πόσο πρέπει να προπονούμε αν ο στόχος μου είναι μόνο η ενδυνάμωση και η φυσική κατάσταση;


Ο καθορισμός της ενδυνάμωσης και της φυσικής κατάστασης εξαρτάται από το πόσες φορές προπονήσε. Για παράδειγμα αν εσύ θέλεις να είσαι σε καλή φυσική κατάσταση για να τρέξεις σε μαραθώνα, εσύ χρειάζεσαι να προπονήσε πολλές φορές την ημέρα. Αν πάλι θέλεις μόνο γενική φυσική κατάσταση και μυϊκή τόνωση, τότε 3-4 φορές την εβδομάδα, με συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή είναι αρκετά.

Πόσο συχνά και πόσο πρέπει να διαρκούν οι διατάσεις μετά την εκγύμναση; Εγώ πάντα έχω πιάσιμο. Υπάρχει κάποιο όφελος πίσω από τις διατάσεις;

Καλή ερώτηση! Αυτό μπορεί να είναι ένα αντιφατικό θέμα επίσης. Αν εσύ είσαι πιασμένος τότε εσύ ίσως χρειάζεσαι περισσότερες διατάσεις. Το πιάσιμο μπορεί να οφείλεται σε υπέρβαση των ασκησιολογίων ή σε μη σωστή χρήση των μηχανημάτων επίσης μπορεί να οφείλεται από την αποχή απ’ την γυμναστική για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ίσως χρειαστείς κάποια ειδική βοήθεια σε αυτό, οπότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να μα ρωτήσεις και εμείς θα σε βοηθήσουμε.

Είμαι 15 χρονών γύρω στα 68 κιλά. Σκέφτομαι να ξεκινήσω ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Αναρωτιόμουν τους τύπους των ασκήσεων που θα πρέπει να κάνω για να χτίσω μυς.

Ένας συνδυασμός ασκήσεων θα στηρίξει την αύξηση της μυϊκής μάζας. Καθώς είσαι 15 χρόνων, θα σου πρότεινα να εστιάσεις περισσότερο στη σωστή τεχνική παρά σε βαριά προπόνηση. Μην ξεχνάς ότι έχει πολύ χρόνο γι’ ατό!

Χρειάζεται να παίρνω πρωτεΐνη και συμπληρώματα για να αποκτήσω μυς;

Τα συμπληρώματα είναι ακριβός αυτό, ένα συμπλήρωμα σε ισορροπημένη διατροφή, αυτά δεν θα αντικαταστήσουν μία καλή ισορροπημένη διατροφή. Να ξέρεις στο διάστημα που γυμνάζεσαι για να μην «καις» μυϊκό ιστό θα πρέπει να καταναλώσεις ημερήσιος μιάμιση φορά το βάρος σου σε πρωτεΐνη, για παράδειγμα αν είσαι 60 κιλά η πρωτεΐνη που θα πρέπει να καταναλώνεις να είναι περίπου 90 γρ. ημερησίως.

Είναι κακό να τρώμε φρούτα το βράδυ; Είναι καλύτερα να παίρνουμε πρωτεΐνη παρά ένα μήλο;

Αυτό μπορεί να είναι ένα αντιφατικό θέμα. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι το φρούτο είναι κακό παρότι έχει φυσικά σάκχαρα αλλά δεν υπάρχει κάτι κακό με ένα μήλο. Αν εσύ γίνεις πολύ αυστηρός ίσος να έλεγες ότι το φρούτο δεν είναι ιδανικό και η πρωτεΐνη θα ήταν η καλύτερη επιλογή.

Υπάρχουν πρωτεϊνικά συμπληρώματα τα οποία είναι ωφέλιμα και μπορούν να σε τονώσουν;

Για να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη. Αν εσύ δεν μπορείς να την πάρεις από μία διατροφική πηγή τότε ένα πρωτεϊνικό συμπλήρωμα θα ήταν ωφέλιμο. Μπορείς να ρωτήσεις κάποιον από την ομάδα του Balance για να σε ενημερώσει σχετικά.

Ποια είναι η κατάλληλη προπόνηση και διατροφή για έναν έφηβο;

Τίποτα σε μπορεί να νικήσει μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή καθώς και τις ασκήσεις που απολαμβάνεις. Οτιδήποτε σε κρατάει δραστήριο και εσύ απολαμβάνεις είναι μία καλή ιδέα.

Πως μπορούν οι υπέρβαροι άνθρωποι να δραστηριοποιηθούν και να αποκτήσουν κίνητρο;

Αρχικά θα έλεγα να ξεκινήσεις με τη βοήθεια ενός γυμναστή κάνοντας personal. Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τρόποι, όπως να ξεκινήσεις την γυμναστική με έναν φίλο σου και έτσι θα μοιράζεστε το κίνητρο και θα το διασκεδάζετε. Επίσης, θα μπορούσες να ξεκινήσεις με μικρά βήματα και σίγουρα θα μείνεις έκπληκτος μετά το χάσιμο των πρώτων κιλών. Ξεκίνησε τώρα όμως, μη περιμένεις για το καλύτερο καιρό ή τη κατάλληλη στιγμή, δεν υπάρχει πιο κατάλληλη στιγμή από τώρα!

Έχω ξανακάνει γυμναστική. Τι υποστήριξη μπορώ να έχω;

Ο στόχος μας δεν είναι μόνο να σε βοηθήσουμε να φτάσεις τους στόχους σου αλλά και να σε βοηθήσουμε να δημιουργήσεις μια διαρκή συνήθεια. Γι’ αυτό υπάρχει πάντα ένα μέλος του Balance μαζί σου βοηθώντας εσένα με συμβουλές για τη γυμναστική και τη διατροφή.

Προσέγγισε τα πλεονεκτήματα της γυμναστικής, έλα μαζί μας και θα έχεις όλη την υποστήριξη , το κίνητρο και την εμπειρία μας!

Πόσο γρήγορα θα δω αποτελέσματα όταν κάνω γυμναστική;

Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβάνοντας πόσο συχνά εσύ παρακολουθείς, τι ασκήσεις κάνεις, τι τρως και πίνεις και τι στόχους έχεις βάλει. Βέβαια με τη σωστή διατροφή, τη προπόνηση και το κίνητρο εσύ θα μπορούσες να αρχίσεις να βλέπεις θετικές αλλαγές μέσα σε 4 εβδομάδες.

Έχω τραυματιστεί ή είμαι άρρωστη. Μπορώ ακόμα να χρησιμοποιώ το γυμναστήριο;

Ναι, αλλά εμείς θα σου συνιστούσαμε να πάρεις και το «οκ» από το γιατρό σου πριν έρθεις για προπόνηση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να εμποδίσει, να επιβραδύνει και ακόμα να αντιστρέψει κάποιο συμπτώματα. Η ομάδα του Balance έχει εμπειρία στα συστήματα ασκήσεων ειδικά για τραυματισμού και αρρώστιες γι’ αυτό ρώτησέ ένα μέλος μας για συμβουλές και υποστήριξη.

Χρειάζεται να είμαι σε φυσική κατάσταση πριν έρθω στο γυμναστήριο;

Όχι, καθόλου. Στην πραγματικότητα, αν εσύ είσαι αγύμναστος το γυμναστήριο είναι το καλύτερο μέρος για σένα. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο; Με τη δυναμική και παθιασμένη ομάδα του Balance εσύ σύντομα θα είσαι σε φυσική κατάσταση!

Είμαι έγκυος, είναι ασφαλές να γυμνάζομαι;

Η ένταση της γυμναστικής κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαρτάται από τη φυσική σου κατάσταση πριν μείνεις έγκυος. Αν εσύ δεν γυμναζόσουν μέχρι πρόσφατα, θα χρειαστεί να ακολουθήσεις ένα χαλαρό πρόγραμμα. (Θα σου πρότεινα να κάνεις personal)

Σε τρεις εβδομάδες κυκλικού προγράμματος το επίπεδο της φυσικής κατάστασης θα ανέβει. Το κλειδί για σένα είναι να γυμνάζεσαι αργά και σταδιακά.

Τι θα πρέπει να ενσωματώσω στη διατροφή μου για να αποκτήσω βάρος;

Για αποκτήσεις βάρος θα χρειαστεί να αυξήσεις τις θερμίδες που παίρνεις καθημερινά. Αν θέλεις να αυξήσεις μυϊκή μάζα, θα χρειαστεί να παίρνεις επαρκή πρωτεΐνη και καλή ποιότητα από υδατάνθρακες και λιπαρά.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να χάσεις το λίπος;

Αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα σε ολόκληρο το σώμα θα σου δώσει την καλύτερη ευκαιρία να χάσεις το ανεπιθύμητο λίπος.