Σπαράγγια τον Δεκέμβριο, φράουλες τον Φεβρουάριο και τομάτες όλο το χρόνο.

Έχουμε μεγαλώσει έχοντας πρόσβαση σε μία μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, καταναλώνοντας τα όποτε θέλουμε εμείς. Γι αυτό το λόγο όποτε πηγαίνοντας στο μανάβικο μπορούμε να χάσουμε την αίσθηση των εποχών. Ποιος ξέρει ποτέ είναι η εποχή για τα κολοκύθια ή για την πιπεριά ή για την αγκινάρα;  Η πρόσβαση σε μία μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών όλο το χρόνο προφανώς έχει τα πλεονεκτήματά της, αντίθετος όμως έχει κάποια βασικές αρνητικές πλευρές, τόσο από θρεπτικής όσο και από περιβαλλοντικής άποψης τα οποία πολλοί από εμείς αγνοούν. Επιλέγοντας τοπικά και εποχιακά προϊόντα από την περιοχή σου, από την μία πλευρά σου προσφέρουν ένα μεγάλο αριθμό από οφέλη στην υγεία.

Οι τοπικές ποικιλίες των λαχανικών και των φρούτων ωριμάζουν πλήρως, κάνοντας τα, ποιο πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία από ότι τα προϊόντα τα οποία συλλέγονται νωρίς, έτσι ώστε να μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις.

Ο χρόνος και η απόσταση που μεσολαβεί  για τέτοια μεγάλα ταξίδια σίγουρα μειώνει τα θρεπτικά στοιχεία των προϊόντων.

Το άρωμα και η γεύση των λαχανικών και των φρούτων μπορούν να αναπτυχθούν καλύτερα στην περίοδο της φυσικής συγκομιδής σε ανοιχτού τύπου φάρμες. Το ηλιακό φως και ο αέρας συνεισφέρουν στο να γίνουν τα προϊόντα απόλυτα γευστικά και αρωματικά.

Τα τοπικά φρούτα και λαχανικά περιλαμβάνουν πολύ λιγότερα φυτοφάρμακα από ότι τα προϊόντα εισαγωγής. Τα φυτά τα οποία μεγαλώνουν σε καθαρό αέρα, σε αντίθεση με αυτά που είναι στο θερμοκήπιο, είναι εκτεθειμένα σε περισσότερο ήλιο σε αντίθεση τα βοηθάει  στο να διαλύσει τα νιτρικά άλατα καλύτερα ελαττώνοντας την χρήση των φυτοφαρμάκων. Επιπλέον, για λόγους υγειάς τρώγοντας τοπικά και εποχιακά προϊόντα που μεγαλώνουν στον κήπο μας είναι προτιμότερο από τα οικολογικής – οργανικής πλευράς. Εξαιτίας των αμελητέων μεταφορικών αναγκών χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια και λιγότερους πόρους και δημιουργούν λιγότερες εκπομπές ρύπων. Επιπρόσθετος, το να αυξήσεις την θερμοκρασία του θερμοκηπίου παίρνει πολύ από την αρχική ενέργεια, προκαλώντας υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ακόμα και από κοινωνικής πλευράς τα τοπικά προϊόντα είναι εξαιρετικά ωφέλιμα. Η άμεση κατανάλωση μέσω λαϊκών αγορών και η άμεση μεταφορά προϊόντων σε εστιατόρια ή καταναλωτές, μπορεί να συνεισφέρει στην διασφάλιση των τοπικών μικρών και μεσαίου μεγέθους καλλιεργειών. Αυτό με την σειρά του ενισχύει την τοπική οικονομία, την βιοποικιλότητα και την ανάπτυξη της περιοχής με πολλούς τρόπους. Ο καταναλωτής επίσης απολαμβάνει μεγαλύτερη ασφάλεια και προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό οι οικονομικοί παράγοντές που αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι.

Τοπικά φρούτα και λαχανικά θα είναι διατροφικά υψηλότερης ποιότητας έχοντας χαμηλότερη τιμή καθώς αυτά δεν περιλαμβάνουν τα υψηλά και μεταφορικά κόστη όπως τα ναύλα των πλοίων, των φορτηγών και των αεροπλάνων σε μεγάλες αποστάσεις.

Συμπέρασμα:

Οι άνθρωποι οι οποίοι επιλέγουν τοπικά και εποχιακά προϊόντα θα ωφελούν την υγεία τους ενώ θα απολαμβάνουν φρέσκα και νόστιμα προϊόντα , βοηθώντας την τοπική οικονομία και το περιβάλλον και ακόμα μη ξεχνάμε ότι θα  εξοικονομούν χρήματα.